Το νέο κύμα κακοκαιρίας πήρε το όνομα μιας πανέμορφης και άξιας βασίλισσας, της Ζηνοβίας ή «Κλεοπάτρα της Συρίας». ‘Ήταν μία από τις πιο μορφωμένες και γλωσσομαθείς γυναίκες της εποχής της – μιλούσε λατινικά, ελληνικά, αραμαϊκά, αιγυπτιακά και τις τοπικές διαλέκτους.Η Ζηνοβία ονειρευόταν να κάνει την πρωτεύουσά της Παλμύρα όχι μόνο εμπορικό, αλλά και πνευματικό κέντρο. Στη διάρκεια της πεντάχρονης βασιλείας της (267 – 272 μ.Χ.), κατόρθωσε να μετατρέψει την υποτελή στη Ρώμη πολιτεία της σε ανεξάρτητο βασίλειο και την Παλμύρα ως μία από τις πλουσιότερες πόλεις της Ανατολής.

Μετά τον θάνατο του συζήγου της Οδαίναθου από τον ανιψιό του Μαιόνιο, η Ζηνοβία ανέλαβε την ηγεμονία της Παλμύρας, μέχρι να μεγαλώσει ο γιος της, που ήταν διάδοχος του θρόνου. Τον πρώτο καιρό άσκησε φιλορωμαϊκή πολιτική, όπως ο σύζυγος της. Όταν απέκτησε επιρροή στο στράτευμα αποφάσισε να κάνει την Παλμύρα ανεξάρτητη και στράφηκε εναντίον των Ρωμαίων. Κατέκτησε τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο και επέκτεινε τα σύνορα του βασιλείου της στην Ανατολή. Παρόλο που η αυτοκρατορία της αποτελείτο από διαφορετικές φυλές και θρησκείες, κατάφερε να κυβερνήσει επιτυχώς με τη υποστήριξη μερικών εβραϊκών κοινοτήτων. Δέχτηκε στο βασίλειο της άρχοντες της Ανατολής και αυτοανακηρύχθηκε Αυγούστα, δηλαδή αυτοκράτειρα…. 

Η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας έχει εμπνεύσει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ο βενετσιάνος ζωγράφος του 18ου αιώνα Τζιοβάννι Μπαττίστα Τιέπολο (1696 – 1770) φιλοτέχνησε το «Θρίαμβο του Αυρηλιανού ή η βασίλισσα Ζηνοβία ενώπιον του Αυρηλιανού» (1717), που βρίσκεται στο Μουσείο ντελ Πράδο της Μαδρίτης. Και ο Αγγλο-γερμανός ζωγράφος Χέρμπερτ Σμαλτς (1857 – 1935) έχει φιλοτεχνήσει τη «Βασίλισσα Ζηνοβία να ατενίζει για τελευταία φορά την Παλμύρα».

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ποιά είναι η βασίλισσα Ζηνοβία από την οποία πήρε το όνομά το νέο κύμα κακοκαιρίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s