Η γενική εικόνα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι ότι οι άνθρωποι παραμελούν την υγεία των δοντιών τους και σπεύδουν στους οδοντιάτρους  με συσσωρευμένα προβλήματα αλλα για να φτιάξουν ένα μόνο πρόβλημα από τα πολλά. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι οι γονείς που στερήθηκαν τον οδοντίατρο για να καλύψουν ανάγκες των παιδιών τους, οι  καπνιστές αλλά και οι οικονομικά αδύνατοι, μιας που οι παροχές του κράτους, στον τομέα αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτες και έτσι οι περισσότεροι καταλήγουν στους ιδιώτες οδοντιάτρους, κυρίως σε επείγουσες περιπτώσεις, και κάνουν διακανονισμούς για πληρωμή με δόσεις. Συχνά χάνουν τα δόντια τους χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε αποκατάσταση.

 Τα στοιχεία για τη στοματική υγεία είναι παγκοσμίως θλιβερά. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).

Ποσοστό μεταξύ 60% και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, ενώ γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών). Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

Στην Ελλάδα το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών -μόνο 650 οδοντίατροι εργάζονται στο Δημόσιο- έχει ως αποτέλεσμα, η οδοντιατρική φροντίδα να περιορίζεται κυρίως στην αποκατάσταση και σπανίως στην πρόληψη. Η έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης και οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, και ο μικρός αριθμός οδοντιάτρων που στελεχώνει το δημόσιο σύστημα δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού. Ένα σοβαρό πρόβλημα που το υπουργείο υγείας πρέπει να δώσει άμεση λύση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s